Mazda MX-5 RF:lle korkeimman tason Red Dot muotoilupalkinto

  • MX-5-roadsterin kovakattoinen RF-versio palkittiin Best of the Best ‑palkinnolla
  • Kyseessä on jo kuudes Red Dot ‑palkinto Mazdan KODO-muotoiluun perustuville autoille ja toinen Red Dot ‑palkinto ND-sukupolven MX-5:lle

Mazda sai osakseen jälleen yhden merkittävän kunnianosoituksen Essenin Aalto-Theater-oopperatalossa, kun MX-5 RF ‑automallin ”KODO – Soul of Motion” ‑muotoilu palkittiin Red Dot: Best of the Best –palkinnolla. Neljännen, eli ND-sukupolven MX-5 huomioitiin korkeimmalla tunnustuksella vuosittaisessa Red Dot ‑palkintogaalassa jo toistamiseen, sillä legendaarisen roadsterin pehmeäkattoinen versio sai saman palkinnon vuonna 2015. Nyt palkittu, avattavalla kovalla katolla varustettu RF-versio (”Retractable fastback”) lanseerattiin Euroopassa aikaisemmin tänä vuonna.

”Olemme kaikki todella iloisia siitä, että Mazda saa tunnustusta niistä valtavista ponnisteluista, joita RF:n eteen on tehty”, palkinnon vastaanottanut Mazda Europen muotoilujohtaja Kevin Rice kommentoi. ”Nykyinen MX-5-sukupolvi on niin muotoilun kuin teknologiankin osalta todella innovatiivinen. Se jatkaa hienolla tavalla Mazdan yli neljännesvuosisataista Jinba Ittai ‑perinnettä, jossa kuljettaja ja auto sulautuvat saumattomasti yhteen. RF-versio vie tämän filosofian astetta pidemmälle virtaviivaisen ulkoasunsa ja ainutlaatuisen avattavan kattonsa ansiosta. MX-5 RF on Mazdan Jinba Ittai ‑vision kiistämättömän elegantti tulkinta – auto, joka sopii joka säähän ja tilanteeseen.”

Tyyliä ja toiminnallisuutta mielikuvituksellisesti yhdistelevän RF:n erikoisuutena on kolmiosainen kova katto, joka avautuu ja sulkeutuu sähkötoimisesti 13 sekunnissa. Uutuusmallissa yhdistyvät umpi-coupén käytännöllisyys säällä kuin säällä ja vuonna 1989 esitellyn alkuperäisen ”NA” MX-5:n avoautomainen viehätysvoima. RF-versio jakaa pehmeäkattoisen ND-mallin kanssa aggressiivisen ja vahvan yleisilmeen, lyhyet etu- ja takaylitykset ja SKYACTIV-teknologian – sekä tietysti ajonautinnon, jota maailman eniten myydyn kaksipaikkaisen automallin omistajat ovat oppineet arvostamaan.

Muotoilijoista, professoreista ja toimittajista koostuva 39-henkinen Red Dot ‑palkintoraati myönsi Best of the Best ‑palkinnon tänä vuonna vain 102 tuotteelle yli viiden ja puolen tuhannen ehdotuksen joukosta. Kunnianosoituksen saivat siten vain poikkeuksellisimmat muotoiluluomukset.

Mazdan KODO-muotoiluun pohjautuvat automallit ovat saaneet yhteensä kuusi Red Dot ‑palkintoa, kun tämänvuotinen palkinto lasketaan mukaan: vuonna 2015 palkittiin pehmeäkattoisen MX-5:n ohella myös Mazda CX-3 ja Mazda2, vuonna 2014 palkinnon sai Mazda3 ja vuonna 2013 Mazda6. Red Dotin palkintokriteereitä ovat innovatiivisuus, toiminnallisuus, ergonomisuus, symboliikka ja tunteisiin vetoavuus, laatuvaikutelma ja ekologinen kestävyys.

Tänä vuonna palkitut tuotteet edustivat 47 eri tuotekategoriaa. Voittajatuotteet ovat näytteillä Essenin Red Dot ‑muotoilumuseossa viiden viikon ajan. Palkinto myös oikeuttaa tuotteen merkitsemiseen Red Dot ‑symbolilla. Essenissä toimiva muotoilukeskus Design Zentrum Nordrhein Westfalen käynnisti Red Dot ‑palkinto-ohjelman vuonna 1955. Nykyisin Red Dot kuuluu maailman suurimpiin tuotekilpailuihin.