PARAS PERHEAUTO – MINKÄ AUTON OSTAISI?

PARAS PERHEAUTO – MINKÄ AUTON OSTAISI? MITÄ PITÄISI ETSIÄ?

Perheauto – tämän ilmaisun määritelmä on erittäin laaja. Monille se tarkoittaa autoa isolla tavaratilalla, mutta se on vain yksi kriteeri käytettävyyden näkökulmasta. Joillakin perheillä voi olla kaksi tai jopa kolme autoa, muun muassa farmariauto isolla tavaratilalla, mutta on myös mahdollista valita vain yksi käytännöllinen auto.

Onneksi ison perheauton ei tarvitse olla tila-auto, josta on vaikea löytää sekä tyylikkyyttä, nykyaikaisuutta että dynaamisuutta. Iso perheauto voi näyttää täysin erilaiselta.

 

MITKÄ OVAT PARHAITA PERHEAUTOJA?

Yritetään listata kaikki ominaisuudet, jotka modernista perheautosta pitäisi löytyä.

LAAJA TAVARATILA

Parhaassa perheautossa pitää olla laaja tavaratila, joka on helposti käytettävissä – siellä pitää pystyä kuljettajaan ostoksia, tavaroita perheen lomamatkoilla sekä tarvittaessa esimerkiksi uusia monimutkaisia huonekaluja tai muita kodin kalusteita.

AUTON KÄYTTÖMUKAVUUS

Matkustamon mukavuus ja tilat ovat myös tärkeitä asioita. Perheauton pitää tarjota hyvä ympäristö kuljettajalle, mukavuutta etumatkustajalle ja paljon tilaa takapenkillä. Olennaisia asioita ovat muun muassa akseliväli (vaikuttaa matkustajien jalka- ja polvitilaan, kuten myös kuljettajan penkin laajat säätömahdollisuudet) matkustamon leveys, korkean keskitunnelin puuttuminen (vie paljon tilaa takavetoisissa autoissa), matkustamon korkeus ja katon muoto. Myös istuinten muotoiluun kannattaa kiinnittää huomiota sekä etu- että takaistuimien osalta, sillä se on olennainen mukavuustekijä pitkillä matkoilla.

Jo vuosien ajan ISOFIX-kiinnikkeet ovat kuuluneet takaistuimien vakiovarusteluun. Niiden ansiosta yhden tai kahden lastenistuinten asentaminen onnistuu helposti ja kätevästi.

Ison perheen auton pitäisi tarjota miellyttävä pääsy sekä etu- että takaistuimille. Tämä on olennaista paitsi lasten kannalta myös vanhempien näkökulmasta, sillä perheautolla pitää pystyä kuljettamaan myös ikäihmisiä.

TURVALLISUUS

Tämä on tärkeä aihealue, ja muodostuu auton kolariturvallisuudesta, ajoneuvon kuljettajaa ja matkustajia suojaavista passiivisista turvajärjestelmistä (turvavyöt, airbagit, turvaverhot), sekä aktiivisista turvajärjestelmistä, jotka estävät onnettomuuksia (ajovakaudenhallinta, mäkilähtöavustin). Perheautossa täytyy aina olla myös mahdollisuus estää oven odottamaton avaaminen sisäpuolelta. Lue lisää perheautojen turvajärjestelmistä.

PERHEEN AJOMUKAVUUS

Perheauton pitäisi tarjota käyttäjilleen parasta mahdollista ajomukavuutta. Niissä ei voi olla kova jousitus urheiluautojen tapaan, tai matala maavara. Niiden alustojen ei tarvitse olla teknisesti monimutkaisia varmistaakseen hyvin pidon ja epätasaisuuksien tehokkaan suodattamisen.

VARUSTELU

Parhaille perheautoille on tyypillistä laajat varustelumahdollisuudet, millä varmistetaan miellyttävä matkustaminen mihin aikaan vuodesta tahansa. Tärkeitä asioita mukavuuden osalta ovat mieluiten kaksialueinen ilmastointi (ihanteellinen kesäksi), matkustamon nopea lämmittäminen, hyvä äänentoisto, sähköikkunat ja paljon muuta.

Kun harkitset perheautoa, kannattaa miettiä auton tulevaa käyttöä. Tuleeko valtaosa kilometreistä kaupungissa, vai onko reiteissä vaihtelua? Tykkääkö perhe mennä ajoittain kaupungin ulkopuolelle, missä tiestöt ovat huonompia? Onko asunto urbaanissa ympäristössä, vai kaukana kaupungin ulkopuolella, missä täytyy ajaa myös huonommilla teillä kuten hiekalla tai soralla?

PERHEAUTON HUOLTOKUSTANNUKSET

Auton huoltokustannukset ovat toinen tärkeä aihe. Tämän suhteen asiat riippuvat moottorin koosta, polttoaineenkulutuksesta, luotettavuudesta, kalliiden kuluvien osien käytöstä, autonvalmistajan myöntämästä takuusta sekä monista muista tekijöistä.

Houkutteleva kustannus-hyötysuhde.
Samalla rahalla voi ostaa ison perheauton, joka muutaman vuoden päästä on menettänyt ison osan arvostaa, vaatii korjauksia ja on ulkonäöllisesti vanhentunut. Samaan aikaan jostain toisesta liikkeestä voi valita auton tunnetulta valmistajalta, jonka tuotteet ovat kuuluisia luotettavuudestaan (todistettu tilastoilla). Lisäksi automalli itsessään on houkutteleva automarkkinoilla vielä vuosien päästä tyylinsä ansiosta.

 

PERHEAUTOJEN KORIMALLIT

Tila-autot nähdään tyypillisinä perheautoina kuten niiden hieman pienemmät sisarmallit. Nämä ovat usein korkeakorisia (joskus korotettuja versioita kompakteista autoista) liukuovilla varustettuja autoja, joissa on isot tavaratilat. Ne ovat käytännöllisiä, mutta niiden yhteydessä on vaikea puhua omistamisen ilosta. Muotonsa vuoksi ne näyttävät laatikkomaisilta, mikä ei ole yleensä kovin viehättävää. Myös niiden suorituskyvyltä on vaikea odottaa liikoja.

Perhefarmari – monikäyttöinen perheauto, joka voi edustaa kompaktia kokoluokka C:tä, keskikokoisesta D:tä tai ylellistä E-segmentin autoa. Tarjoaa mahdollisuuden viiden ihmisen miellyttävään kuljettamiseen. Siinä on erittäin iso tavaratila, joka on helposti saavutettavissa (ja mahdollisuus kuljettaa pitkiä esineitä). Nykyaikaiset perhefarmarit voivat olla erittäin tyylikkäästi muotoiltuja, tilavia sisältä ja hyvin varusteltuja. Ne ovat täydellisiä sekä jokapäiväiseen liikkumiseen että pitkille matkoille.

Perhesedan – auto isolla tavaratilalla, mutta ei kuitenkaan farmari – tarjoaa useimmat perhefarmarin hyödyt täysimääräistä tavaratilaa lukuun ottamatta. Tämä on usein elegantti porrasperä, joka edustaa D- tai E-luokan autoa. Sen voidaan sanoa olevan edustava ajoneuvo. Ja vain hyville teille, olisi sääli ajaa sillä huonolaatuisilla maalaisteillä.

Perhe SUV – kompakti tai D-luokka (ylempi keskiluokka). Kaikista kattavin vaihtoehto. SUV voi näyttää sporttiselta, elegantilta tai yhdistää nämä molemmat. Se on yhtä tilava kuin farmari ja tarjoaa yhtä helpon sisäänkäynnin ohjaamoon, mutta siinä voi olla hieman pienempi tavaratila. Se kestää tyypillisesti paremmin myös huonokuntoisia teitä – tämä varmistavat korkeampi maavara, alustan suojaus ja usein myös neliveto. Tämän ansiosta se on sopiva päivittäiseen liikkumiseen kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle talolle kuten myös kaupungin ulkopuolelle suuntautuville matkoille. Se on hyvä valinta aktiivisille perheille.

 

PANOSTA TODISTETUSTI SOPIVIIN PERHEAUTOIHIN

Mazda on tunnettu henkilöautojen valmistaja, jonka tuotteet ovat suosittuja ympäri maailmaa. Vuosien ajan yhtiö on ollut tunnettu poikkeuksellisen laadukkaista ja vähävikaisista ajoneuvoista. Tällä on luonnollisesti vaikutuksensa myös käyttökustannuksiin.

Mazdan perheautot eroavat muista alkuperäisellä tyylillään, joka tällä hetkellä noudattaa KODO-filosofiaa – Soul of Motion. Sen kaksi tärkeintä periaatetta ovat suunnitella auto olemaan liikkeessä myös paikallaan ollessaan, ja keskittyminen ihmiseen, joka on ajokokemuksen olennaisin vastaanottoja. Tämä ei ole Mazdan ainoa ohjaava filosofia. On myös Jinba Ittai, mikä tarkoittaa kuljettajan ja auton yhdistymistä yhdeksi, ja kuljettajaan keskittymistä.

Parhaat Mazdan perheautot erottuvat myös teknologiansa osalta. Näiden japanilaisten autojen konepellin alta löytyy omaa tuotantoa olevat SKYACTIV-perheen voimanlähteet. Nämä moottorit osoittivat, kuinka paljon tarjolla olevia ratkaisuja voitiin parantaa. SKYACTIV-moottorit ovat tehokkaita ja dynaamisia, mutta samaan aikaan erittäin taloudellisia sekä kaupungissa että maantiellä. Samaa ei voida sanoa useimmista Euroopassa käytettävistä kilpailevista downsizing-moottoreista. Voimanlähteiden toimintaa tukevat polttoaineen kulutusta ja päästöjä laskevat ratkaisut kuten i-Eloop, M HYBRID -kevythybridit ja start-stop-järjestelmä i-Stop.

Mazda edustaa myös tyyliä ja laadukasta käsityötä. Autoissamme käytetään parhaita materiaaleja, ne tarjoavat mukavat ja tilavat matkustamot, varustelu on runsas pitäen sisällään lukuisia tuoreimpia turvavarusteita (kuten i-Activesense-paketti), mahdollisuuden yhteyksiin (Mazda Connect) ja paljon, paljon muuta.

Ajamisen nautinto on vakiona.

 

SUV-TYYLISET PERHEAUTOT

Mazda CX-30 on kompakti perheauto, 5-ovinen SUV, joka tarjoaa dynaamisen, urheilullisen ulkomuodon tyypilliselle 5-henkiselle perheelle, joka nauttii aktiivisesta elämäntyylistä ja matkoista kaupungin ulkopuolelle. Tuorein versio saapui markkinoille 2019. Tyylikäs, erittäin puhdas ulkomuoto, taloudelliset ja dynaamiset SKYACTIV-moottorit yhdessä 6-portaisen manuaali- tai automaattivaihteiston kanssa, paljon tilaa ja iloa sisällytettynä tilavaan matkustamoon.

Mazda CX-5 on ylellinen D-luokan SUV, myös 5-ovinen, jonka ulkomuoto yhdistää täydellisesti dynaamisuuden ja tyylikkyyden. Paljon tilaa, parhaan materiaalit, voimakkaat ja taloudelliset voimalinjat, mahdollisuus ostaa auto AWD-nelivedolla, ja lisäksi valtava tavaratila (505 l) peittoaa monet farmarit. Mazda CX-5 on arvostettu auto sekä kaupunkiin että niiden ulkopuolelle.

 

PERHEFARMARIT

Mazda6 Sport Wagon on tyylikäs isomman kokoluokan auto vaativankin perheen makuun. Auton dynaanimista siluettia ei voi sivuuttaa välinpitämättömästi. Hienostunut muotoilu sekä ulkona että sisällä yhdistää urheilullisuuden tunteet ja tyylikkään varustelun. Se on erittäin tyylikäs, tilava sisältä ja tarjoaa selkeän, erittäin mukavan työskentelypaikan kuljettajalle, joka voi luottaa useiden turvajärjestelmien apuun. Autossa on erittäin suuri tavaratila, minkä lisäksi kuljetuskapasiteettia voidaan lisätä merkittävästi käyttämällä kattokiskoja (sukset, polkupyörät ja paljon muuta).

 

PORRASPERÄISET PERHEAUTOT

Mazda3 Sedan ja Mazda6 Sedan ovat tyylikkäitä perheautovaihtoehtoja henkilöille, jotka arvostavat klassista tyyliä yhdistettynä innovatiivisiin KODO:n innoittamiin linjoihin. Kompakti Mazda3 Sedan ja iso Mazda6 Sedan ovat loistavia perheautoja heille, jotka matkustavat ympäri kaupunkia ja pitkiä matkoja. Näiden takaosasta löytyvä hyvä tavaratila on enemmän kuin tarpeeksi heille.

Vaikka kyseessä olisi iso perheauto laajalla tavaratilalla, sen on tarkoitus kuljettaa perhe pisteestä A pisteeseen B. Monilla perheillä on varaa vain yhteen autoon, jonka täytyy täyttää monta tarvetta. Mazdan perheautot ovat loistavia perheautoina, edustavia ajoneuvoja ja ne sopivat sekä lyhyille että pitkille matkoille myös kaupunkien ulkopuolella. Lisäksi luotettavuuden ja taloudellisten moottorien ansiosta ne eivät ole iso taloudellinen taakka perheelle. Niiden houkutteleva ulkonäkö sekä hyvä sijoittuminen luotettavuustilastoissa varmistavat arvon säilymisen, mikä on tärkeää autoa myydessä. Ja mikä tärkeintä – jokainen niistä tarjoaa paljon ajamisen nautintoa.