AUTOJEN HINNAT

Tältä sivulta voit valita sinua kiinnostavan automallin ja tarkastella hinnastoa, josta löytyy tarkemmat ja ajantasaiset tiedot voimassa olevasta hinnoista, auton varusteista ja teknisistä tiedoista.

Katso myös Autoalan uuden teknologian esite
Tietoja autojen tekniikasta ja ominaisuuksista

Autojen hinnat

Uuden sukupolven autot ovat hinnaltaan kalliimpia kuin vanhemmat automallit, mutta mistä tämä johtuu?
Autojen hinnat uutena muuttuvat ja kasvavat, koska teknologia kehittyy ja sen kehittelyyn käytetään paljon rahaa. Paremman turvallisuuden, korkeamman laadun, uusimpien lisäominaisuuksien ja kehittyneimmän teknologian takana on aina valtava määrä kehitys- ja suunnittelutyötä, joka vaikuttaa uusien automallien hintoihin.
Oman osuutensa hintojen nousuun lisäävät inflaatio sekä raaka-ainekustannukset.
Mitä kehittyneempi auto, sitä enemmän sen suunnitteluun on mennyt aikaa ja sitä parempia materiaaleja siihen on käytetty.
Koska uusien mallien kehittämisessä pyritään parempiin, turvallisempiin ja laadukkaampiin autoihin, vaativat uusien suunnitteluratkaisujen käyttöönotto lisäinvestointeja niin kehittelyn kuin testaamisenkin osalta.
Esimerkiksi sähköautojen hinnat Suomessa ovat polttomoottoreilla varustettuja autoja korkeammat, koska hybridien ja sähköautojen teknologinen kehitys vie autonvalmistajalta paljon aikaa ja rahaa. Myös diesel autojen hinnat ovat kasvaneet.Autojen hinnat riippuvat tuotantokapasiteetista

Myytyjen autojen hinnat vaihtelevat myös kysynnän ja tarjonnan mukaan.
Koronapandemia vaikutti autokauppaan muun muassa käytännössä siihen, etteivät ihmiset enää lähteneet tutustumaan autoihin liikkeissä kuten ennen. Myös raaka-ainekustannusten kohoaminen sekä taloudellinen epävarmuus aiheuttivat ongelmia autokaupan alalle. Kuljetusalaan pandemia iski voimakkaasti, ja siksi tuotantotarve on edelleen rajallinen ympäri maailman.
Kun autokaupoilla varastot tyhjenevät ja maailmantalouden tilanne on epävarma, suuntaavat kuluttajat helposti mielenkiintonsa käytettyihin autoihin. Kun uusia autoja joutuu odottamaan kuukausia, on monien auton ostoa suunnittelevien helpompi lähteä katselemaan ja koeajamaan käytettyjä autoja. Tämän kasvaneen mielenkiinnon myötä myös käytettyjen autojen hinnat nousevat.
Raaka-aineiden saanti on edelleen myös rajoitettua ja tuotantomääriä on jouduttu alentamaan erityisesti mikroprosessorien saatavuusongelmien vuoksi. Modernien, monimutkaista tekniikkaa sisältävien autojen tuottaminen on yksinkertaisesti mahdotonta ilman mikroprosessoreja.
Autojen myynti laskikin vuonna 2021 edellisvuodesta 16 % ennen kaikkea komponentti- ja puolijohteisen saatavuusongelmien takia.
Kun tuotantokapasiteetti on rajallinen, pyritään valmistamaan niitä automalleja, joiden kysyntä on suurinta ja joista kuluttajat ovat eniten kiinnostuneita. Uusien autojen tuotanto keskittyykin tällä hetkellä sellaisiin malleihin, joita kohtaa kiinnostus on ollut kasvussa. Tällaisia malleja ovat esimerkiksi erilaiset citymaasturit ja muut tilavat mallit.

Edellä kuvatun kaltaiset toimitusketjuissa esiintyvät häiriöt ovat kuitenkin väliaikaisia ja autojen tuotannon odotetaan elpyvän täysin muutaman vuoden sisällä.
Miten nämä muutokset vaikuttavat autojen hintoihin pitkällä tähtäimellä tullaan näkemään tulevina vuosina.Autojen hinta-arvio – mitä muuta tulee ottaa huomioon

Koska Euroopassa autoja kehitetään jatkuvasti, näkyy tuo lisäinvestointi myös autojen hinnoissa. Muun muassa autoja koskevat määräykset päästöjen ja turvallisuuden osalta tiukentuvat, jolloin myös autonvalmistajien tulee pysyä mukana kehityksessä. Määräysten kiristyessä kehitykseen laitettavien investointien on oltavat mittavia.
Päästöjen vähentäminen on maailmanlaajuinen tavoite, jossa autoteollisuudella on merkittävä rooli. Siirtyminen hybridi- ja sähköautoihin kiihtyy jatkuvasti, mikä vaikuttaa autojen hintatasoon merkittävästi.
Toisaalta sähköautojen hinnat ovat olleet viime aikoina laskussa, sillä kilpailu uusien mallien välillä on kovaa ja eri automerkit pyrkivät kasvattamaan markkinaosuuttaan sähkö- ja hybridiautojen markkinoilla.
Samalla kuin viralliset säännökset vaativat autoilta yhä kehittyneempiä ominaisuuksia, niin tekevät myös laatutietoiset kuluttajat. Monet aiemmin lisävarusteiksi ja huipputeknologiaksi luokitellut ominaisuudet ovat nykypäivää lähes kaikissa autoissa. Samalla valmistajilta kuitenkin odotetaan kohtuullista hintaa, vaikka autojen sisältämä tekniikka on yhä monimutkaisempaa.
Esimerkiksi vuodesta 2022 lähtien nopeusrajoitukset tunnistavat kamerat on olleet vaadittavia vakiovarusteita uusissa autoissa. Tällaisen teknologian käyttöönotto kaikissa malleissa lisää tietysti valmistuksen kustannuksia merkittävästi.Ovatko autojen hinnat nousussa vai laskussa?

Vaikka koronapandemian vaikutus autoalaan oli merkittävä ja negatiivinen, on niin muu maailma, kuin autojen valmistuskin, toipumassa nopeasti poikkeustilanteesta. Mikroprosessorien ja muiden materiaalien kuten akkuihin tarvittavien jalometallien saatavuus paranee koko ajan.
Koska jokainen autonvalmistaja haluaa myös toipua nopeasti koronapandemian aiheuttamasta liikevaihdon laskusta, autojen hintoja ei toisaalta voida viedä liian alas. Lisäksi uusin teknologian yksinkertaisesti maksaa enemmän, eikä autojen kehitys ole kuitenkaan pysähtynyt pandemiaan.
Kun autojen varustelutaso nousee, kuluttajat myös tottuvat hyvin pian uusiin ajomukavuutta lisääviin ominaisuuksiin. Nopeasti näiden ominaisuuksien odotetaan kuuluvan vakiovarusteisiin ja lisävarusteisiin kohdistuvat odotukset ovat aina vain korkeampia. Esimerkiksi automaattisesti avautuva takaluukku ja lämmitetty ohjauspyörä ovat ominaisuuksia, joita kuluttajat odottavat saavansa automaattisesti auton perushinnan mukana. Koska lisäominaisuuksista tulee perusvarusteita, eivät uusien mallien hinnat laske.
Myös esimerkiksi autoissa käytettävä teräs on nykyään korkealaatuisempaa paremman turvallisuuden takaamiseksi. Jokainen tällainen parannus laadussa, turvallisuudessa tai ajomukavuudessa maksaa autonvalmistajalle ja siirtyy siten myös auton hintaan.Kysyttyjä kysymyksiä


Kannattaako minun ostaa uusi vai käytetty auto?
Uuden auton hyviä puolia on, ettei siihen ole odotettavissa vikoja ja jos niitä tulee esille, auto korjataan takuuehtojen mukaisesti eikä omistajan tarvitse maksaa heti kalliista remontista. Uusimman mallin ostamalla saa käyttöönsä myös uusimman teknologian sekä huippuunsa hiotun turvallisuuden.

Leasing autojen hinnat – kannattaako valita leasing-sopimus?
Leasing-sopimusta tehtäessä asiakas sitoutuu autoon tietyksi määräajaksi ja auto vuokrataan hänelle sopimuksen mukaisesti. Yleensä autosta suoritetaan käsiraha, joka on esimerkiksi 10 % auton hinnasta. Leasing sopimus on siinä mielessä kannattava, ettei auton arvon alenemisesta tai korjaamisesta tarvitse huolehtia. Toisaalta, jos sopimuksen haluaa purkaa kesken sopimuskauden, koituu siitä yleensä vuokraajalle lisäkustannuksia.