TÄYSSÄHKÖAUTOJEN AUTOVERO POISTUU LOKAKUUSSA 2021 TAKAUTUVALLA MENETTELYLLÄ

Täyssähköautojen autoverovapautus tehdään autoverolain muutoksena, joka annetaan eduskuntaan syys-lokakuussa 2021. Laki tulee voimaan1.1.2022, sillä eduskuntakäsittely vie yleensä 1-2 kuukautta. Laki koskee voimaan tulleessaan takautuvasti 1.10.2021 jälkeen ensirekisteröityjä uusia autoja.

Verohallinto ei voi vielä 1.10.2021 alkaen soveltaa lakia, koska sitä ei ole vielä tuolloin hyväksytty. Näin ollen lokakuun alun ja lain voimaan tulon välisenä aikana ensirekisteröityjen täyssähköautojen autovero peritään nykyisin voimassa olevan autoverotaulukon mukaisesti ja Verohallinto oikaisee näiden autojen autoveron lain astuttua voimaan palauttamalla perityn autoveron rekisteröidylle autoveroilmoittajalle.

Autoala voi halutessaan jo hyvittää asiakkaalle autoveron 1.10.-31.12.2021 tehtävissä autokaupoissa ja jäädä odottamaan Verohallinnon tekemää oikaisua alkuvuoteen 2022. Tässä tapauksessa tilaus- ja kauppasopimukseen on tärkeä lisätä maininta, että jos lakia ei jostakin syystä hyväksyttäisikään, autoveron määrä voidaan periä asiakkaalta jälkikäteen. On luonnollisesti myös mahdollista, että autovero peritään normaaliin tapaan asiakkaalta ja hyvitetään hänelle vasta Verohallinnon tekemän oikaisun jälkeen.

Täyssähköautojen ajoneuvoveron korotus tulee voimaan vuonna 2022, ja se ei todennäköisesti koske takautuvasti vuoden 2021 veropäiviä. Ajoneuvoveron muutos koskee vain 1.10.2021 jälkeen ensirekisteröitäviä täyssähköautoja, joita myös autoverovapautus koskee. Ajoneuvoveron korotuksen tarkoitus on kompensoida auton elinkaaren aikana autoveron poiston mukana saatu veroalennus.

Lähde: Autotuojat ry.