Aikataulu sähköautojen autoveron poistamiselle

Torstaina 9.9. julkistetun sähköautojen autoveron poistamisen aikataulusta ja toteutustavasta on saatu hieman lisätietoa. Tähän tiedotteeseen on koottu vielä muutama tarkennus lain voimaantuloon. Tiedot ovat alustavia valtiovarainministeriön vahvistamia tietoja, ja muutokset ovat vielä mahdollisia, sillä hallituksen esitystä auto- ja ajoneuvoverolaista ei ole vielä julkaistu.

Täyssähköautojen autovero poistuu lokakuussa takautuvalla menettelyllä

Täyssähköautojen verovapautus tehdään autoverolain muutoksena, joka annetaan eduskuntaan syys-lokakuussa. Laki tulee voimaan todennäköisesti 1.1.2022, sillä eduskuntakäsittely vie yleensä 1-2 kuukautta. Laki koskee voimaan tulleessaan takautuvasti 1.10.2021 jälkeen ensirekisteröityjä uusia autoja.

Verohallinto ei voi vielä 1.10.2021 alkaen soveltaa lakia, koska sitä ei ole vielä tuolloin hyväksytty. Näin ollen lokakuun alun ja lain voimaan tulon välisenä aikana ensirekisteröityjen täyssähköautojen autovero peritään nykyisin voimassa olevan autoverotaulukon mukaisesti ja Verohallinto oikaisee näiden autojen autoveron lain astuttua voimaan palauttamalla perityn autoveron rekisteröidylle autoveroilmoittajalle.

Autoala voi halutessaan jo hyvittää asiakkaalle autoveron 1.10.-31.12. tehtävissä autokaupoissa ja jäädä odottamaan Verohallinnon tekemää oikaisua alkuvuoteen. Tässä tapauksessa tilaus- ja kauppasopimukseen on tärkeä lisätä maininta, että jos lakia ei jostakin syystä hyväksyttäisikään, autoveron määrä voidaan periä asiakkaalta jälkikäteen. On luonnollisesti myös mahdollista, että autovero peritään normaaliin tapaan asiakkaalta ja hyvitetään hänelle vasta Verohallinnon tekemän oikaisun jälkeen.

Täyssähköautojen ajoneuvoveron korotus tulee voimaan vuonna 2022, ja se ei todennäköisesti koske takautuvasti vuoden 2021 veropäiviä. Ajoneuvoveron muutos koskee vain 1.10. jälkeen ensirekisteröitäviä täyssähköautoja, joita myös autoverovapautus koskee. Ajoneuvoveron korotuksen tarkoitus on kompensoida auton elinkaaren aikana autoveron poiston mukana saatu veroalennus.

Lähde: Autotuojat ry.