Jujiro Matsuda perusti yrityksen, joka tunnetaan nykyään nimellä Mazda Motor Corporation. Jujiro syntyi ja kasvoi ympäristössä, jota ei voida kutsua rauhalliseksi tai yltäkylläiseksi, mutta hänen intohimonsa tuotteiden valmistamista kohtaan ajoi häntä eteenpäin elämässä. Lue lisää Jujiro Matsudan elämästä ja filosofiasta, jotka tekivät Mazdan DNA:sta ilmiön, jota jo vuosisadan ajan ovat ylistäneet kaikki, jotka ovat olleet tekemisissä yhtiön kanssa.

PERUSTAJAN INTOHIMO

V0

Nuoruusvuodet: Jujiro havaitsee haluavansa pyhittää elämänsä konetekniikalle, ja hänen intohimonsa tuotteiden valmistamiseen kasvaa.

Jujiro Matsuda syntyi 1875 Hiroshimassa 12-lapsisen perheen kuopuksena. Koska Jujiro ei voinut käydä koulua, hän muutti Osakaan 13-vuotiaana työskennelläkseen pajassa sepän apulaisena. Hän myös asui samassa taloudessa. Hänen intohimonsa oli oppia kehittyneitä valmistustaitoja, joten hän alkoi työskennellä eri tehtaissa, telakoilla ja asevarikoilla. Taukojen aikana Jujiro kävi hakemassa lisäoppia koneista ja valmistustekniikoista muista tehtaista.

V1

Vanhaan navettaan rakennetussa tehtaassa valmistettu ”Erityinen patentoitu Matsuda-pumppu”.

Jujiro perusti “Matsuda Seisakusho” -yrityksen Osakassa 31 vuoden ikäisenä vuokraamalla pikkuruisen, 33 neliömetrin kokoisen navetan. Liiketoiminta ei kukoistanut odotetulla tavalla. Jujiro käytti vuosia tuotteen kehittämiseen vain havaitakseen, että sellainen oli jo markkinoilla. Hän ei antanut kuitenkaan vastoinkäymisten lannistaa itseään: Jujiro perehtyi olemassa oleviin tuotteisiin purkamalla ne osiinsa, teki joitakin muutoksia ja toi markkinoille ”Erityisen patentoidun Matsuda-pumpun.Introducing “the Exclusive Patented Matsuda Pump” Jujiro uskoi vankasti, että laadukas konekanta on välttämätöntä käyttäjiä ilahduttavien tuotteiden valmistamiseen, joten hän toi ja otti käyttöön hanakasti kehittynyttä valmistustekniikkaa ulkomailta.

V2

”Elinikäinen omistautuminen yhteen liiketoimintaan”: oivallus traagisen tulipalon tuhottua koko tehtaan.

Vuonna 1918 yli 40 vuoden ikäinen Jujiro muutti takaisin Hiroshimaan ja perusti siellä Hiroshima Matsuda Seisakusho -nimisen yrityksen. Häntä kunnioitettiin jo niihin aikoihin menestyneenä liikemiehenä. Kaksi vuotta myöhemmin hänet houkuteltiin mukaan vaikeuksissa olevaan Toyo Cork Kogyo Co., Ltd. -yhtiön toimintaan. Jujiro otti haasteen vastaan, vaikka yritys ei toiminutkaan hänen erikoisalallaan. Päätettyään vankasti pelastaa yrityksen hän kehitti uusia tuoteideoita, kuten puristetun korkkilevyn. Kun hänet oli nimitetty Toyo Cork Kogyo -yrityksen toimitusjohtajaksi sairauden vuoksi syrjään jääneen edellisen johtajan sijalle, Jujiro kamppaili kehittääkseen uuden korkkituotteen, jota voitaisiin käyttää eristeenä ja iskuja vaimentavana materiaalina. Uuden tuotteen suosio auttoi yrityksen takaisin jaloilleen. Toyo Cork Kogyon menestys jäi kuitenkin lyhytikäiseksi. Vuonna 1925 sen koko valmistuslaitos tuhoutui tulipalossa. Katastrofi jätti Jujirolle valtavat velat, ja palossa menetetyt työntekijät järkyttivät hänen mieltään. Pohtiessaan onnettomuutta hän päätti palata takaisin intohimonsa pariin, ja nosti yrityksen päättäväisesti uudelleen jaloilleen koneteollisuuden yrityksenä uuden mottonsa mukaisesti: ”Elinikäinen omistautuminen yhteen liiketoimintaan”. Päättäväisyytensä osoituksena hän antoi yritykselleen uuden nimen Toyo Kogyo Co., Ltd.