Auton aktiivinen ja passiivinen turvallisuus

Auton aktiivinen ja passiivinen turvallisuus – mitä ne tarkoittavat?

Auton ja autoilun turvallisuuteen vaikuttavat paitsi ratin takana tapahtuvat päätökset, myös auton aktiivinen ja passiivinen turvallisuus. Jälkimmäiset kehittyvät jatkuvasti ja paikkaavat yhä paremmin kuljettajan inhimillisestä toiminnasta aiheutuvia riskejä sekä vahinkojen jo sattuessa luovat puskuria fysiikan lakeja vastaan.

Aktiivisen turvallisuuden teknologiaan sisältyy erilaiset kuljettajaa avustavat järjestelmät, joita uusimmat mallit jo kattavasti vakiona sisältävät. Sen lisäksi passiivinen turvallisuus pyrkii ehkäisemään vaurioita onnettomuuden sattuessa. Siihen liittyvät esimerkiksi turvavarusteiden, kuten turvatyynyjen, turvavöiden ja niskatukien lisäksi korirakenteet ja lisävarusteet.

 

Aktiivinen turvallisuus tarkoittaa yhä älykkäämpää teknologiaa

Uudella autolla ajaessa ympäristö avartuu, auto tuntuu paremmin hallittavalta ja ajo yhä vaivattomammalta. Auto vaikuttaa älykkäältä ja sen sijaan, että kuljettaja monitoroisi auton toimintaa, auto tekee sen hänen puolestaan – ja lisäksi monitoroi kuljettajaa.

Lukkiutumattomat ABS-jarrut mahdollistavat turvallisemman pysähtymisen äkkitilanteissa ja ajonvakautusjärjestelmät nimensä mukaisesti vakauttavat ajoa. Peruutustutka auttaa välttämään kolhut parkkipaikoilla ja kadunvarsilla. Sen lisäksi 360-kamerat ulottavat näkymän koko auton ympärille parantaen pysäköintitarkkuutta.

Maantiellä kaistavahti varoittaa ajautumasta pois kaistalta ja joissain järjestelmissä ottaa ohjat käsiinsä tarpeen vaatiessa. Auton tutkat tarkkailevat herkeämättä ympäröivää liikennettä, varoittavat kuolleesta kulmasta ja risteävästä liikenteestä. Adaptiivinen eli mukautuva vakionopeudensäädin pitää turvavälin edellä ajavaan autoon ja säätää nopeutta sen mukaan. Jos autosta löytyy hätäjarruavustin, reagoi se ihmistä nopeammin yllättäviin eteen ilmestyviin tilanteisiin. Kuljettajan ja matkustamon monitorointi tarkkailee jatkuvasti tilannetta ratin takana ja muualla autossa ja esimerkiksi ilmoittaa, mikäli turvavöitä ei ole kiinnitetty. Vireystilan valvonta ehdottaa tarvittaessa taukoa, jopa havahduttaa ratissa torkkujan.

 

Ajoneuvojen turvallisuus kehittyy jatkuvasti

Autojen turvallisuutta parantavilla teknologioilla pyritään vähentämään automallien onnettomuusmääriä. Passiivisella turvallisuudella ja sen kehittämisellä päästään vuosi vuodelta parempiin Euro NCAP -törmäystestien tuloksiin. Kuljettajien loukkaantumisia tapahtuu vähemmän kuin aikaisemmin.

Auton turvallisuudella ja yhä parempaan aktiiviseen ja passiiviseen turvallisuuteen tähtäävään kehitystyöhön on myös meillä Mazdalla kunnianhimoiset tavoitteet. Työskentelemme jatkuvasti turvallisuuden tuotekehittelyn parissa saavuttaaksemme äärimmäisen tavoitteemme, joka on onnettomuuksista vapaan autoiluyhteiskunnan luominen. Lue lisää turvallisuudesta Mazda-mallistossa

Tilaa Mazdan uutiskirje

Tilaa Mazda uutiskirje ja pysyt ajan tasalla tuoreista uutisista.