Neliveto

Neliveto on viime vuosina kasvattanut suosiotaan myös pienemmissä ajoneuvoluokissa. Moni pohtiikin uutta autoa hankkiessaan, olisiko nelivetoauto itselle oikea valinta. Lue lisää, mitä sinun on hyvä tietää nelivetoisten ja etu- tai takavetoisten ajoneuvojen ominaisuuksista vertailua tehdessäsi.

Nelivedon hyödyt tulevat esiin liukkaalla ja lumisella kelillä

Kun etu- tai takavetoinen tallikaveri jää liukkaissa liikennevaloissa taakse sutimaan, voi helposti tehdä oletuksen, että neliveto on pohjolan talveen turvallisin valinta. Tietyissä tilanteissa neljä vetävää pyörää tuovat kyllä ajomukavuutta ja varmuutta, mutta neliveto ei ole talvikelissäkään aina yliveto. Turvallisuuteen vaikuttavat ensisijaisesti renkaiden kunto ja ennakoiva ajotapa. Lisäksi uusien autojen turvatekniikka ja ajonvakautusjärjestelmät antavat monin paikoin lisäturvaa vetotavasta huolimatta sekä tasaavat niiden välisiä eroja.

Nelivetoa koskevat samat luonnonlait kuin etuvetoa tai takavetoa. Kun liikkeellelähdössä ja ohitustilanteisiin kiihdyttäessä vetäviä pyöriä on neljä, jokainen niistä tuottaa voimaa ja pitoa ja tuo kuljettajalle itsevarmuutta. Välttääkseen vääränlaista turvallisuuden tunnetta on kuitenkin syytä huomioida, että jarruttaessa tai mutkiin ajettaessa nelivetoinen käyttäytyy samoin kuin etu- tai takavetoinenkin auto.

Mihin tarpeisiin neliveto on oikea valinta?

Mikäli talviset olosuhteet ja runsas lumi vaikuttavat merkittävästi arkipäiviisi, voi nelivetoinen auto olla selkeä mukavuustekijä. Siinä missä etu- tai takavetoisen auton omistaja jää odottelemaan aura-autoa tai kaivaa lapion varastostaan, on nelivetoisella helpompi lähteä liikkeelle kinoksista huolimatta.

Jos määränpäät ulottuvat maanteiltä auraamattomille mökkiteille ja tiettömille taipaleille, on neliveto usein varmin valinta. Auton maavarasta riippuu myös paljon se, miten pienille kärrypoluille nelivedolla lopulta pystyy ajamaan. Suorituskykyisimmässä päässä nelivetomaasturi on oiva peli haastavimpiinkin tarpeisiin. Nykyisin nelivedon hyödyt saa kuitenkin pienempiinkin henkilöautoihin.

Neliveto vetoautona on varmuudessaan lyömätön kumppani. Sen liukkaan kelin ominaisuudet vain korostuvat entisestään, mitä enemmän massaa on vedettävänä.

Neliveto vai etu-/takaveto? Tämä sinun on hyvä tietää – Mazda

Nelivedon haitat, onko niitä?

Yllä oleva kysymys palautuu pohdintaan omista tarpeista ja mieltymyksistä. Kuten lisäominaisuuksissa yleensä, myös nelivedon mukana tulee etu- tai takavetoista autoa korkeampi hinta. Se on helposti perusteltavissa tarpeisiin vastaavalla paremmalla suorituskyvyllä.

Sulan maan aikaan jatkuva neliveto jää pelkässä maantieajossa toimettomaksi. Polttoaineen kulutus on vastaavaa etu- tai takavetoista autoa korkeammalla tasolla. On kuitenkin syytä huomioida, että maltillisella ja ennakoivalla ajotavalla voi kulutukseen vaikuttaa itse merkittävästi. Jos olet etsimässä autoa pääasiassa kaupunki- ja maantiekäyttöön, on perustellumpaa hankkia etu- tai takavetoinen auto.

Tutustu Mazdan nelivetomallistoon

Mazdan henkilöautojen älykäs neliveto tarkkailee olosuhteita ja päättää jatkuvasti voimansiirron suhteista etu- ja taka-akselin pyörien välillä. Tekniikka hyödyntää aktiivisesti tietoja, kuten kuljettajan ennakoituja ohjausliikkeitä, ulkolämpötilaa, tuulilasinpyyhkijöiden käynnistymistä, tien kallistuskulmia, ohjauskulmaa ja kaasun käyttöä.

Mikäli etsit pienempää henkilöautoa nelivetona, tutustu Mazda 3 -malliin, joka on saatavilla nelivetohybridinä. Katumaastureista nelivetona valintasi voisi olla kompaktimpi Mazda CX-30 tai koko perheen tarpeisiin suorituskykyinen Mazda CX-5.

Mazda CX-5

RAKENNA OMASI

Unelmiesi Mazda syntyy juuri tässä. Muokkaa autojamme, kunnes olet luonut omanlaisesi Mazdan – niin sisältä kuin ulkoa.