Porrasperä ja viistoperä? Tutustu Mazdan sedan ja hatchback -mallistoon

Porrasperä ja viistoperä – mitä eroa näillä on ja mitä minun pitää ottaa huomioon korimallia valitessani?

Käytännöllinen vai ehkä kuitenkin tyylikäs? Perheelle sopiva vai pieni ja näppärä? Jos katumaasturit ja farmarit eivät kuulu vaihtoehtojen joukkoon, valitsemme todennäköisesti viistoperän ja porrasperän väliltä. Mutta kumpi korimalli onkaan parempi?

Auton korimallia päättäessä valitsemme samalla lukuisia ominaisuuksia, joilla on iso merkitys auton jokapäiväisessä käytössä. Valinta porrasperän ja viistoperän väliltä voi vaikuttaa pieneltä erolta, mutta asia ei ole niin yksinkertainen. Ennen päätöstä kannattaa kiinnittää huomiota useisiin asioihin – missä asumme, mihin autoa käytetään ja tuleeko auto esimerkiksi perhekäyttöön. Näistä syistä ennen mallivalintaan kannattaa analysoida eri vaihtoehtojen hyvät ja huonot puolet.

PORRASPERÄN JA VIISTOPERÄN EROAVAISUUDET

Selkein ero porrasperäisten ja viistoperäisten autojen välillä on luonnollisesti korin muoto. Monet klassista tyyliä arvostavat kuljettajat suosivat porrasperän hyvin tunnettua perinteistä muotoa. Toisaalta minimalismia arvostavat henkilöt kääntävät katseensa helpommin viistoperän puoleen. Ensimmäisellä silmäyksellä porrasperästä tulevat mieleen elegantit edustusautot. Porrasperäisten autojen omistajat arvostavat tyyliä ja hienostunutta viimeistelyä enemmän kuin yksinkertaisuutta. Urheilulliset porrasperät ovat vielä oma lukunsa, ja niissä käytännöllisyys yhdistyy tyylikkään coupémaiseen muotoiluun. Viistoperä puolestaan on täydellinen ratkaisu kaupunkiin. Pieni, ketterä ja myös ruuhkien ulkopuolella mukava – näitä ominaisuuksia kuljettajat odottavat kaupunkiautoilta, joita yleensä käytetään esimerkiksi työmatkaliikenteessä. Pysäköimisen helppous ahtaalla parkkipaikalla, tai kapealla kadulla on yksi tärkeimmistä ominaisuuksista.

Luonnollisesti myös auton sisätiloilla on iso merkitys. Kaupunkiautot ovat ennen kaikkea tehty käteviksi ahtaita ja tiheästi rakennettuja kaupunkeja ajatellen. Porrasperän tapauksessa auton tarkoitus on ennen kaikkea olla mukava. Kuljettajan ja etumatkustajan lisäksi myös takapenkillä matkustaville pitää olla riittävästi tilaa pitkänkin matkan taittamiseen miellyttävästi. Sama pätee tavaroihin ¬– porrasperän laaja tavaratila tekee isojenkin esineiden, kuten polkupyörän tai suksien, kuljettamisesta helppoa. Viistoperä laajalla tavaratilalla onkin harvinaisuus, ja tämän mallisissa autoissa tavaratila on yleensä pienempi. Se soveltuu kuitenkin hyvin esimerkiksi kahden henkilön viikonloppumatkoille. Eri korimallien eroavaisuuksien selvittämiseksi niitä on parasta verrata toisiinsa. Vilkaistaan Mazdan malleja luokitteluun liittyen.

MAZDA2

Mazda2 on todellinen klassikko tyylikkäiden kaupunkiautojen joukossa. Uudistunut malli noudattaa tunnettua Kodo-muotoilua, joka tunnetaan sloganista ”soul of motion”. Vaikka Mazda2 on kompakti kaupunkiauto, sen muotokieli viestii muutakin. Se yhdistää eleganssin ja dynaamisuuden, ja sitä katsellessa saa vaikutelma välittömästi toimintavalmiudesta. Uudistusten lisäksi malli on säilyttänyt Mazdalle tärkeimmät piirteet kuten tyylillisen omaperäisyyden. Jokainen Mazda erottuu massasta katseet vangitsevilla yksityiskohdilla uudistuneesta ulkonäöstä 16-tuumaisiin vanteisiin ja aina matrix-LED-ajovaloihin. Mazda2:n uusi versio erottuu ulkonäkönsä lisäksi teknisten toteutustensa osalta, jotka parantavat matkustusmukavuutta ja pienentävät CO2-päästöjä. Vaikka kyseessä on kompakti viistoperä, suunnittelijat ovat pitäneet huolen mukavuudesta ratin takana. Tämä on varmistettu esimerkiksi istuimien väsymistä ehkäisevällä suunnittelulla, mikä parantaa matkustusmukavuutta kaikilla paikoilla. Osaltaan ajomukavuuteen vaikuttavat myös Skyactiv-moottorit, joiden äänettömyys ja värinättömyys nostavat ajonautinnon uudelle tasolle. Turvallisuus on olennaisessa avainroolissa i-Activesense-järjestelmässä, johon sisältyvät esimerkiksi adaptiivinen vakionopeudensäädin, älykäs jarrutusavustin ja kaistallapitoavustin. Pysäköintiä puolestaan helpotetaan 360-asteen kamerajärjestelmällä sekä edestä ja takaa löytyvillä pysäköintitutkilla. Innovatiivinen M-Hybrid-voimalinja on myös yksi uusi lisä Mazda2-mallistoon. Tämän mallin hinnat täällä.

MAZDA3 HATCHBACK

Mazda3 Hatchback on täydellinen kompromissi porrasperän ja ketterän kaupunkiauton väliltä. Kuten pienemmän Mazda2:n myös tämän mallin ulkonäkö on vakuuttava – dynaaminen ja elegantti samaan aikaan. Mazdalle tyypillinen panostus yksityiskohtiin näkyy Mazda3:n jokaisessa linjassa. Tämä pätee myös sisätiloihin, missä monien muiden pintojen tavoin myös kojelauta on verhoiltu laadukkailla materiaaleilla. Vaihdekeppi on päivitetty samalla kun keskikonsolin ilmettä on yksinkertaistettu entistä intuitiivisemman käytettävyyden nimissä. Muut painikkeet sijaitsevat ergonomisesti käden lähellä. Tätä malli erottautuu myös sen Skyactiv-X nimeä kantavalla moottorilla, joka kuluttaa vähemmän polttoainetta ja tuottaa enemmän tehoa kuin muut vastaavat moottorit. Vaikuttavan tehokkuuden mahdollistaa ainutlaatuinen sytytystekniikka, jonka nimi on Spark Controlled Compression Ignition (SPCCI). Moottori tarjoaa tehoa 186 hevosvoimaa kulutuksen ollessa vain 5,2 l/100 km, mikä erottaa Mazda3:n muista omassa segmentissään. Tämä malli on tarjolla neljällä varustetasolla. Tarkista Mazda3 hinnat täältä.

MAZDA3 SEDAN

Mazda3 on tarjolla myös Sedan-mallina. Arvokas ja pitkänomainen siluetti antaa autolle tyyliä ja eleganssia, ja ajamisen arvokkuus kasvaa niin kaupungissa kuin maaseudulla. Minimalistinen ja aerodynaaminen kori vangitsee katseet tyylillään. Yksityiskohtana keulasta löytyy siiven muotoa muistuttava kromilista. Kokonaisuuden kruunaavat pyöreät takavalot. Autossa on sama Skyactiv-X-voimalinja, jolle on ominaista pieni polttoaineen kulutus ja korkea suorituskyky. Mazda3 Sedanin tyylikästä ilmettä voi korostaa tarjolla olevilla varusteilla kuten käsityönä tehdyllä valkoisella nahkaverhoilulla. Eikä Mazda3:n tarjoamaa mahdollisuutta rentoutumiseen sovi unohtaa. Auto on nimittäin varusteltavissa 12 kaiutinta sisältävällä Bosen äänentoistojärjestelmällä. Todellisille musiikin rakastajille järjestelmä tarjoaa erityisen mahdollisuuden säätää ääntä halutuksi. Myös turvallisuus on erittäin tärkeä osa-alue ja sitä on parannettu kuljettajaa riskeistä varoittavilla järjestelmillä. Viimeisimmät i-Activesense-ratkaisut helpottavat ajamista kaikissa olosuhteissa, antavat kuljettajalle lisää aikaa reagoida vaaratilanteisiin ja siten parantavat mielenrauhaa ratin takana. Uuden mallin hinnat täällä.

MAZDA6 SEDAN

Mazda6 Sedania voisi kutsua klassiseksi porrasperäksi. Tämän auton suunnittelijat ovat keskittyneet korin korkeatasoiseen viimeistelyyn ja eleganttiin tyyliin. Katsetta on vaikea kääntää pois Mazda6:sta ja auton tyylikkäät ja läpi korin sulavasti etenevät linjat varastavat huomion niin kaupungissa kuin maantielläkin. Me suosittelemme erityisesti alkuperäistä Soul Red Crystal -väriä, joka korostaa myös auton urheilullista luonnetta. On hyvä muistaa, että Mazda6 Sedan ei ole vain yksi porrasperä muiden joukossa – se on auto, joka kertoo paljon enemmän omistajastaan. Sisustus on yhtä vangitseva kuin ulkokuori. Jo pelkästään materiaalien mainitseminen riittää. Aito nahka, puu ja mokkapinta tarjoavat tyyliä, minne ikinä autolla liikkuukin. Nahkaistuimien suunnittelussa on huomioitu ilmanvaihto, mikä varmistaa viileyden kesällä ja miellyttävän lämmön kylminä talvipäivinä. Jo aiemmin mainittu ripaus urheilullisuutta näkyy myös sisätilojen tyylissä. Esimerkiksi selkeä digitaalinen mittaristo ja 7-tuumainen LCD-näyttö tarjoavat välittömästi kaiken olennaisen informaation. Kun keskitymme yksinomaan ajamiseen, tärkeimmät ajotiedot ja reittiohjeet näkyvät tuulilasinäytöllä, minkä ansiosta kuljettajan ei tarvitse siirtää katsettaan pois tiestä. Mazda6:n laatu tarkoittaa myös pieniä asioita, jotka helpottavat sekä kuljettajan että matkustajien arkipäiväistä elämää autossa. Ohjaamosta löytyy esimerkiksi USB-pistokkeita puhelimen tai tabletin lataamiseen tien päällä. Kuten kaikki uudet mallit myös Mazda6 on tarjolla kolmella varustetasolla. Lisää teknisiä tietoja Mazda6:sta löydät verkkosivuiltamme.

Lue lisää malleistamme