Perheautot

PERHEEN TARPEISIIN SOPIVAA AUTOA METSÄSTÄMÄSSÄ?


Perheauto – siinä sana, joka voi tarkoittaa melkeinpä mitä tahansa. Monille se merkitsee isolla tavaratilalla varustettua autoa, toiset etsivät parasta pientä perheautoa, tai hyvää edullista perheautoa. Jotkut perheet haluavat pitää kahta tai peräti kolmea autoa, joista yksi voi olla kiireiseen arkeen sopiva farmariauto isolla tavaratilalla ja muut vapaa-aikaan soveltuvia kulkuvälineitä. Nykyisin yhä useammat hyvät ja tilavat perheautot vastaavat kattavammin perheiden tarpeisiin ja vaatimuksiin, joten voi olla, että jo yksikin auto riittää.

Ison perheauton ei myöskään tarvitse olla tylsä, tyylitön tai menneestä ajasta muistuttava tila-auto, sillä vaihtoehtoja on mielin määrin!

HYVÄN PERHEAUTON TUNNUSMERKIT

Mitä sitten perhe voi odottaa autoltaan ja mistä tietää mikä on juuri omalle perheelle paras auto? Tässä listattuina joitain yleisesti tärkeinä pidettyjä ominaisuuksia.

KATTAVASTI TAVARATILAA

Tavaratilaa olisi hyvä olla paljon – ja vielä parempi, jos sitä pystyy hyödyntämään monipuolisesti. Useimmat meistä toivovat, että tavaratilaan mahtuvat ostokset, matkatavarat, taitettavat lastenvaunut sekä erimalliset ja -kokoiset kalusteet, laitteet ja muut arjessa tarvittavat isommat tavarat.


MUKAVUUS

Myös matkustamon mukavuudella ja tilalla on väliä. Auton tulee tarjota ajonautintoa lisäävä ympäristö kuljettajalle, mukavuutta etumatkustajalle ja paljon tilaa takapenkillä olijoille. Mukavuuden kannalta olennaisia asioita ovat muun muassa akseliväli ja kuljettajan penkin laajat säätömahdollisuudet (vaikuttavat matkustajien jalka- ja polvitilaan), matkustamon leveys, korkean keskitunnelin puuttuminen (vie paljon tilaa takavetoisissa autoissa), matkustamon korkeus ja katon muoto. Myös sekä etu- että takaistuinten muotoiluun kannattaa kiinnittää huomiota, sillä se on olennainen mukavuustekijä etenkin pitkillä matkoilla.

Jo vuosien ajan ISOFIX-kiinnikkeet ovat kuuluneet takaistuimien vakiovarusteluun. Niiden ansiosta yhden tai kahden lastenistuimen asentaminen onnistuu helposti ja kätevästi.

Parhaan ison perheauton tulisi tarjota miellyttävä pääsy sekä etu- että takaistuimille. Tämä on olennaista paitsi lasten kannalta myös vanhempien näkökulmasta, sillä autolla pitää pystyä kuljettamaan myös ikäihmisiä.

TURVALLISUUS

Ajoneuvon turvallisuus muodostuu auton kolariturvallisuudesta, ajoneuvon kuljettajaa ja matkustajia kolarissa suojaavista passiivisista turvajärjestelmistä (turvavyöt, airbagit, turvaverhot), sekä aktiivisista turvajärjestelmistä, jotka pyrkivät ehkäisemään onnettomuuksien tapahtumista (ajovakaudenhallinta, mäkilähtöavustin). Hyvässä perheautossa täytyy aina olla myös mahdollisuus estää oven avaaminen sisäpuolelta. Lue lisää turvajärjestelmistä.


AJOMUKAVUUS

Auton pitäisi tarjota kuskille parasta mahdollista ajomukavuutta. Toisin kuin urheiluautoissa perheautoissa ei voi olla kovaa jousitusta tai matalaa maavaraa. Myöskään alustojen ei tarvitse olla teknisesti monimutkaisia varmistaakseen hyvin pidon ja epätasaisuuksien tehokkaan suodattamisen.
Pidon varmistaminen ja epätasaisuuksien tehokas suodattaminen eivät vaadi perheautolta teknisesti monimutkaista alustaa.

VARUSTELU

Parhaat perheautot ovat tyypillisesti monipuolisesti varusteltuja, jolloin varmistetaan miellyttävä matkustaminen mihin aikaan vuodesta tahansa. Mukavuutta lisääviä varusteluja ovat muun muassa kaksialueinen ilmastointi (ihanteellinen kesäaikaan), matkustamon nopea lämmittäminen, hyvä äänentoisto ja sähköikkunat.

Kannattaa myös aina miettiä, millaiseen käyttöön autoa tarvitaan. Kertyykö valtaosa ajokilometreistä kaupunkiympäristössä vai vaihteleeko reitit ja miljööt usein? Käyttekö koko perheen voimin välillä kaupungin ulkopuolella, missä tiet ovat mahdollisesti huonommassa kunnossa? Onko asunto urbaanissa ympäristössä vai kaukana kaupungin ulkopuolella, missä hiekka- ja soratiet ovat arkipäivää?


HUOLTOKUSTANNUKSET

Monia kiinnostavat myös auton huoltokustannukset. Tämän suhteen asiat riippuvat moottorin koosta, polttoaineenkulutuksesta, luotettavuudesta, kalliiden kuluvien osien käytöstä, autonvalmistajan myöntämästä takuusta sekä monista muista tekijöistä. Houkutteleva kustannus-hyötysuhde.

Monet edellyttävät perheautolta suurta kokoa, mutteivat hankinnan hetkellä huomaa miettiä sitä, kuinka suosittu malli kyseessä on ja kuinka nopeasti sen hinta lähtee laskemaan. Kärsivällisyydellä ja hyvällä taustatyöllä voi hyvinkin löytyä auto, jonka valmistaja on kuuluisa luotettavista ja tyylikkäistä ajoneuvoista. Ja vielä parempi, jos kyseinen malli olisi automarkkinoilla arvostettu ja haluttu vielä vuosienkin päästä.

 

KORIMALLIT

Tila-autot nähdään tyypillisinä perheautoina kuten niiden hieman pienemmät sisarmallitkin. Nämä ovat usein korkeakorisia (joskus korotettuja versioita kompakteista autoista), liukuovilla varustettuja autoja, joissa on isot tavaratilat. Tila-autot ovat monesti varsin käytännöllisiä, mutta ”omistamisen ilosta” niiden kohdalla on vaikea puhua. Muodoltaan ne ovat monesti laatikkomaisia, mikä jättää toivomisen varaa estetiikan osalta. Tila-autojen kohdalla myöskään suorituskyvyltä ei kannata odottaa liikoja.

Monikäyttöinen hyvä perhefarmari voi edustaa kompaktia kokoluokka C:tä, keskikokoista D:tä tai ylellistä E-segmentin autoa. Perhefarmarin avulla on mahdollista kuljettaa viisi ihmistä niin miellyttävästi kuin mahdollista. Moneen taipuvaa, perheen tarpeisiin sopivaa tavaratilaa löytyy sitäkin runsaasti, ja myös pitkänmalliset esineet, huonekalut ja matkatavarat kulkeutuvat näppärästi mukana. Nykyaikaiset perhefarmarit voivat olla lisäksi erittäin tyylikkäästi muotoiltuja, tilavia sisältä ja hyvin varusteltuja. Ne ovat täydellisiä sekä jokapäiväiseen liikkumiseen että pitkille matkoille. Laajasta valikoimasta löydät varmasti parhaan perhefarmarin juuri sinun perheellesi.

Perhesedan – auto isolla tavaratilalla, mutta ei kuitenkaan farmari – tarjoaa useimmat perhefarmarin hyödyt täysimääräistä tavaratilaa lukuun ottamatta. Perhesedan on muotoilun osalta usein elegantti porrasperä, joka edustaa D- tai E-luokan autoa. Sen voidaan sanoa olevan edustava ajoneuvo, joka on kuin tehty hyväkuntoisille kaupunkiteille. Huonosti hoidetuille maastoreiteille sitä ei ehkä kannata suunnata.

Perhe SUV – kompakti tai D-luokka (ylempi keskiluokka) on kaikista kattavin vaihtoehto. SUV voi näyttää sporttiselta tai elegantilta tai yhdistää nämä molemmat puolet. Se on yhtä tilava kuin farmari ja tarjoaa yhtä helpon sisäänkäynnin ohjaamoon, mutta siinä voi olla hieman pienempi tavaratila. SUV kestää tyypillisesti paremmin myös huonokuntoisia teitä – tämän varmistavat korkeampi maavara, alustan suojaus ja usein myös neliveto. Tämän ansiosta SUV on sopiva päivittäiseen liikkumiseen kaupungin ulkopuolella sijaitsevalle talolle kuten myös kaupungin ulkopuolelle suuntautuville matkoille. Se on hyvä 3 lapsisen perheen autoksi ja loistava valinta aktiivisille perheille.

 

PANOSTA PARHAASEEN LAATUUN

Mazda on tunnettu henkilöautojen valmistaja, jonka tuotteet ovat suosittuja ympäri maailmaa. Vuosien ajan yhtiö on tunnettu poikkeuksellisen laadukkaista ajoneuvoista, joissa viat ovat varsin harvinaisia. Tällä on luonnollisesti vaikutuksensa myös käyttökustannuksiin.

Mazdan perheautot eroavat muista perinteisellä ja uniikilla tyylillään, joka tällä hetkellä noudattaa KODO-filosofiaa – Soul of Motion. Sillä on kaksi tärkeää periaatetta: 1. suunnitella auto, joka pysyy liikkeessä myös paikallaan ollessaan ja 2. keskittyä ihmiseen, joka on ajokokemuksen olennaisin vastaanottoja. Tämä ei ole Mazdan ainoa ohjaava filosofia. On myös Jinba Ittai, kuljettajaan keskittyvä näkökanta, joka tarkoittaa kuljettajan ja auton sulautumista yhdeksi.

Mazdan perheille suunnatut autot erottuvat myös teknologiansa osalta. Näiden japanilaisten autojen konepellin alta löytyy omaa tuotantoa olevat SKYACTIV-sarjan voimanlähteet. Nämä moottorit osoittivat aikanaan, kuinka paljon tarjolla olevia ratkaisuja voitiin parantaa. SKYACTIV-moottorit ovat tehokkaita ja dynaamisia, mutta samaan aikaan erittäin taloudellisia sekä kaupungissa että maantiellä. Samaa ei voida sanoa useimmista Euroopassa käytettävistä kilpailevista downsizing-moottoreista. Voimanlähteiden toimintaa tukevat myös polttoaineen kulutusta ja päästöjä laskevat ratkaisut. Näitä ovat i-Eloop, M HYBRID -kevythybridit ja start-stop-järjestelmä nimeltä i-Stop.

Mazda edustaa kaiken muun lisäksi myös tyyliä ja laadukasta käsityötä. Autoissamme käytetään parhaita materiaaleja ja matkustamot ovat järjestään mukavia ja tilavia. Ajoneuvojemme varustelu on runsas pitäen sisällään lukuisia tuoreimpia turvavarusteita (kuten i-Activesense-paketti), monipuoliset yhteysmahdollisuudet (Mazda Connect) ja paljon, paljon muuta.

Ajamisen nautinto on vakiona.

 

SUV-TYYLISET PERHEAUTOT

Mazda CX-30 on kompakti, viisiovinen SUV. Se tarjoaa dynaamisen, urheilullisen ulkomuodon tyypilliselle viisihenkiselle perheelle, joka nauttii aktiivisesta elämäntyylistä ja matkoista kaupungin ulkopuolelle. Tuorein versio saapui markkinoille 2019. Tässä ulkomuodoltaan kauniin virtaviivaisessa mallissa on taloudelliset ja dynaamiset SKYACTIV-moottorit yhdessä kuusiportaisen manuaali- tai automaattivaihteiston kanssa, paljon tilaa ja iloa sisällytettynä tilavaan matkustamoon.


Mazda CX-5 on ylellinen D-luokan SUV, viisiovinen. Sen ulkomuoto yhdistää täydellisesti dynaamisuuden ja tyylikkyyden. Autosta löytyy kosolti tilaa, parhaat materiaalit, voimakkaat ja taloudelliset voimalinjat sekä lisäksi valtava tavaratila (505 l), joka peittoaa monet farmarit. Auton voi ostaa myös AWD-nelivedolla. Mazda CX-5 on varsin sopiva auto sekä kaupunkiin että sen ulkopuolelle.

 

PERHEFARMARIT

Mazda6 Sport Wagon on tyylikäs isomman kokoluokan auto vaativankin perheen makuun. Auton dynaamista siluettia ei kerta kaikkiaan voi sivuuttaa. Hienostuneessa muotoilussa yhdistyy sporttisuus ja tyylikkyys. Auto on tilava sisältä ja tarjoaa selkeän, erittäin mukavan ja ennen kaikkea turvallisen ajoelämyksen. Autossa on erittäin suuri tavaratila, minkä lisäksi kuljetuskapasiteettia voidaan lisätä merkittävästi käyttämällä kattokiskoja (sukset, polkupyörät ja paljon muuta).

 

PORRASPERÄISET PERHEAUTOT

Mazda3 Sedan ja Mazda6 Sedan ovat tyylikkäitä vaihtoehtoja heille, jotka arvostavat klassista tyyliä yhdistettynä edistyksellisiin KODO:n innoittamiin linjoihin. Kompakti Mazda3 Sedan ja iso Mazda6 Sedan ovat loistavia kaupunkikuskeille ja pitkiä matkoja tekeville. Näiden automallien tavaratila ylittää useimpien tarpeet.

Vaikka kyseessä olisi iso auto laajalla tavaratilalla, sen ensisijainen tarkoitus on kuljettaa perhe pisteestä A pisteeseen B. Monilla perheillä on varaa vain yhteen autoon, jonka täytyy täyttää monta tarvetta. Mazdan perheautot ajavat asiansa, mutta ovat lisäksi erittäin edustavia ja sopivat sekä lyhyille että pitkille matkoille myös kaupunkialueen ulkopuolella. Lisäksi luotettavuuden ja taloudellisten moottorien ansiosta ne eivät ole suuri menoerä perheelle. Niiden houkutteleva ulkonäkö sekä menestyminen luotettavuustilastoissa varmistavat arvon säilymisen, mikä on tärkeää autoa myydessä. Ja mikä tärkeintä – jokainen niistä tarjoaa roppakaupalla ajamisen nautintoa.