TUTUSTU VAIHTOEHTOIHIN!

MITEN VOIN RAHOITTAA UUDEN AUTON OSTON?

Uuden auton ostaminen on monien unelma, ja hankinta nykyään helpompaa, miltä se saattaa vaikuttaa. Tämän tekee mahdolliseksi uuden auton ostamisen monipuoliset rahoitusvaihtoehdot. Tässä muutamia ratkaisuja.

 

KÄTEISKAUPPA AUTOLIIKKEESSÄ

Ilmeinen tapa rahoittaa auto on käteinen. Tämä ratkaisu on helppo, eikä siihen tule ylimääräisiä rahoituskuluja. Kaikilla ei kuitenkaan ole tarvittavaa käteismäärää käytettäväksi niin isoon hankintaan kuin uuteen autoon – onhan puhe kymmenistä tuhansista euroista. Jos tämä olisi ainoa mahdollisuus päästä käsiksi uuteen autoon, vaikuttaisi se merkittävästi myös käytettynä tarjolla olevien autojen määrään. Monille käytettynä ostaminen on järkevin vaihtoehto, vaikka uusi auto toki tarjoaa aina käyttöön uusimmat innovaatiot ja tuoreimman teknologia. Myös uuden auton takuun tuomaa turvaa ei kannata unohtaa.

Auton ostaminen käteisellä ei ole välttämättä hyvä idea, vaikka siihen olisi riittävät varat. Kun raha käytetään autoliikkeessä, on raha pois muista mahdollisista käyttökohteista. Tämä on tärkeä huomioitava asia etenkin yritysasiakkaille, koska käteinen on järkevämpää käyttää esimerkiksi tuotekehitykseen ja muihin investointeihin. Uusi auto on helppo rahoittaa myös muille tavoilla. Esimerkiksi lainan ottaminen auton hankintaa varten on harkitsemisen arvoinen asia.

 

AUTOLAINA

Yksi vaihtoehtoinen ratkaisu sekä yrittäjälle että kuluttajalle on hakea lainaa auton hankintaan. Pankista riippuen autoa varten voi saada erilaisia lainatuotteita, joista helpoin on perinteinen pankkilaina. Tähän ei tarvita erillistä käsirahaa eikä välttämättä vakuuksia. Jos vakuudeksi voi käyttää esimerkiksi omistusasuntoa on lainan koron kanssa enemmän neuvotteluvaraa. Laina-ajat vaihtelevat yleensä 1–5 vuoden väliltä.

 

OSAMAKSU

Toinen hyvin yleinen tapa uuden auton hankintaan on osamaksu. Autoliikkeestä ostettaessa myyjäliike tekee sopimuksen pankin kanssa. Osamaksua käytettäessä ostajan tulee yleensä maksaa noin 10–20 % käsirahana auton hinnasta. Vastaavasti muita vakuuksia ei tarvita, vaan ostettava auto toimii lainan vakuutena.

Kuukausierään voi vaikuttaa käsirahan lisäksi niin sanotulla jäännöserällä, eli sopimuskauden lopussa maksettavalla isommalla erällä. Osamaksu ei sido ostajaa leasing-sopimuksen tavoin tiettyyn autoon tietyksi ajaksi, vaan osamaksurahoituksella auton voi vaihtaa esimerkiksi uuteen jo ennen rahoituksen päättymistä. Silloin autoliike tekee niin sanotun loppuvelan lunastuksen ja lähtökohtaisesti uuden rahoitussopimuksen uudesta autosta. Tämä ratkaisu tuo ennakoitavuutta ja helppoutta asiakkaille, jotka haluavat ajaa säännöllisesti tuoreella autolla.

 

LEASING

Auton ostamisen ja omistamisen lisäksi auton voi hankkia käyttöönsä pitkäaikaisella vuokraamisella eli leasingillä. Tämä ratkaisu on erityisesti yritysten suosiossa verotuksellisista syistä. Käyttöleasing on edullisin vaihtoehto, ja siinä esineen (tässä tapauksessa auto) omistaa vuokranantaja. Yhtiö voi kuitenkin sisällyttää leasingerien kustannukset verotuksessa vähennyskelpoisiin kuluihin kuten myös auton käyttöön liittyvät maksut.

Leasingin kohdalla on hyvä muistaa, että on kyse vuokraamisesta, jossa vuokranantaja lainaa vuokraajalle esineen (esim. auton) ja tällä on oikeus käyttää sitä sopimuksessa määritellyn ajan. Vastineeksi vuokraaja maksaa vuokranantajalle kuukausieriä. Sopimus päättyy, kun vuokraaja palauttaa auton vuokranantajalla, tai ostaa käytetyn auton itselleen. Leasingin tapauksessa sopimuksen purkaminen, tai muuttaminen voi tuoda merkittäviä lisäkustannuksia vuokraajalle.


YKSITYISLEASING

Yksityisleasing on auton pitkäaikaista vuokraamista. Maksat vain kuukausihinnan autosta ja sinun ei tarvitse huolehtia auton arvon alenemisesta.
Yksityisleasingistä on tullut vallitseva termi ja siihen lasketaan mukaan myös osamaksukaupat, joissa on taattu hyvityshinta. Sopimuskauden lopuksi voit vain palauttaa auton autoliikkeeseen. Yksityisleasingvaihtoehdot ovat nostaneet suosiotaan huomattavasti viime vuosina ja markkinoille on tullut huomattavasti erilaisia vaihtoehtoja yksityisleasingiin.


AUTON MYYNTI LIIKKEESSÄ

Itse omistettu käytetty auto toimii usein hyvänä lähtökohtana uuden hankinnalle. Auton voi myydä itse, jolloin siitä saatu tulo voi olla suoraa käsiraha tai enemmänkin. Useimmat autoliikkeet myös ottavat käytetyn auton vaihdossa, jolloin autosta saatava hyvitys lasketaan mukaan suoraan kauppahintaan.

Käytetystä autosta saatava hyvitys voi vaihdella paljon liikkeiden välillä. Myymällä auton itse liikkeeseen, voi siitä saada paremman hyvityksen kuin osana kauppaa. Toisaalta monet liikkeet tarjoavat ajoittain mielenkiintoisia kampanjoita ja tarjouksia, jolloin vaihtoautosta voi saada normaalia parempia hyvityksiä.

 

TUTUSTU MAZDAN TARJOUKSIIN JÄLLEENMYYJÄLLÄSI

Monipuolisten rahoitusratkaisujen ansiosta uuden auton ostamisen ei tarvitse isoa rahallista panostusta. Eri vaihtoehtoja kannattaa todellakin vertailla ja valita parhaiten omiin tarpeisiin sopiva ratkaisu. Tule tutustumaan parhaiten sinulle sopivaan vaihtoehtoon Mazda-liikkeeseen.